Institute of Artificial Art

Department of Random Radio

Radio DOM
102.3 FM

English version of this page

Catalogus-Tekst

Een radio-station voor Panorama 2000

Radio DOM was een automatisch radio-station op de Utrechtse Domtoren. Dit station liet van 4 juni t/m 3 oktober 1999 vierentwintig uur per dag het stadsgeluids-panorama van Utrecht horen, zoals dat door computer-gestuurde surveillance-microfoons waargenomen werd vanaf de transen van de Domtoren. De signalen van zes microfoons werden algoritmisch gemixt tot een stereo-klankbeeld, dat uitgezonden werd via een eveneens op de Domtoren geïnstalleerde zend-installatie.

Radio DOM kon in de gemeente Utrecht ontvangen worden op 102.3 MHz FM. De ideale locatie van de zend-antenne garandeerde een goede ontvangst in de hele stad en ver daarbuiten.

Radio DOM maakte deel uit van de tentoonstelling Panorama 2000, georganiseerd door het Centraal Museum te Utrecht.

Apparatuur

Op 80 meter hoogte was binnen in de Dom-toren een antennemast geplaatst met een dipool antenne. De hoofdstraalrichting was 80 graden t.o.v. Noord. Het ERP vermogen was 80 Watt. De zender was uitgevoerd in stereo met RDS. De frequentie was 102.3 MHz FM.

Het uitgezonden geluid werd geleverd door richtingsgevoelige Sennheiser-microfoons gemonteerd op Bischke pan-&-tilt-eenheden, die bestuurd werden door het Max/MSP-programma Algorithmix IV. Dit programma, dat draaide op een Macintosh G3 computer, mengde tevens de microfoon-signalen tot een stereo-signaal dat via een CRL-unit naar de ELIT-zender gestuurd werd.

Pan-&-tilt-eenheden en microfoons geïnstalleerd door Hofland Electronica B.V.

Zend-apparatuur en antenne geïnstalleerd door Nozema N.V.
    


Huge Harry (voorzitter van het Institute of Artificial Art Amsterdam), in zijn aanbevelingsbrief voor het projekt "Radio Dom" aan Sjarel Ex, direkteur van het Centraal Museum:

"De nationale overheid is bezig alle bandbreedte van de Nederlandse ether te verkopen aan de hoogste bieder. Als gevolg daarvan kun je via radio en televisie alleen nog maar reklame-jingles en entertainment voor debielen ontvangen. De computers, machines, en menselijke personen die samenwerken in het Institute of Artificial Art gaan nu verandering brengen in deze wantoestand. Wij gaan ons inzetten voor radio- en tv-stations die informatie uitzenden in plaats van manipulatie. De Nederlandse burger moet kunnen luisteren naar willekeurige steekproeven uit het geluid van de hele wereld, naar physische processen, en naar algoritmisch gegenereerde toevalsmuziek. Vol-automatische stations die hierin voorzien moeten geleidelijk de bestaande fauwekul volledig gaan vervangen. Radio Dom is het begin."


Events
18 mei 1999. Tumult, Lutherse Kerk, Hamburgerstraat 9, Utrecht. De Stad als Museumzaal. Discussie over kunst in de openbare ruimte t.g.v. de opening van de tentoonstelling Panorama 2000. Met Jan van Adrichem, Ellen de Bruyne, Tjebbe van Tijen en Remko Scha. Voorzitter: Cornel Bierens.
23 augustus 1999, 8 p.m. - 12 p.m. Supplement. Radio 4. Live audio-mix door Michael Fahres, met input van Radio DOM.

Pers

  Katja Blomberg: "Über den Dächern von Utrecht: Die Ausstellung 'Panorama 2000' bietet eine außergewöhnliche Perspektive." Frankfurter Allgemeine Zeitung, 23 augustus 1999 (nr. 194), p. 45.
 
Joke Dame: "De Dom op. Panorama 2000." Utrechts Nieuwsblad, 12 juli 1999.
Thea Figee: "Millenniumtentoonstelling sprak een groot en breed publiek aan." Utrechts Nieuwsblad, 4 october 1999, p. 15.
 
Kees Polling: "Eigenwijze radio met vier lagen." VPRO Gids 21-27 augustus, 1999 (nr. 34), p. 44.
Remco Vlaanderen: "Radio Dom." Catalogus Panorama 2000, Centraal Museum, Utrecht, 1999, pp. 130-131.
 
   


Human Support Staff
Arthur Elsenaar (productie), Ad de Groot (zend-apparatuur), Don van Helvoort (geluids-apparatuur), Remko Scha (software), Patricia Pulles (P.R.).